In slechts drie jaar tijd zal het tekort met bijna twee derde verminderd zijn
De federale minister van Begroting, Sophie Wilmès, heeft kennis genomen van de laatste ramingen van de FOD BOSA over de begrotingsresultaten voor het jaar 2017. Volgens de federale overheidsdienst moet het nominaal tekort dit jaar zich situeren op 1,2%. Deze cijfers zijn aanzienlijk beter dan in de initiële begroting 2017, maar ook beter dan de bijgewerkte prognoses die deze zomer zijn gemaakt.
Sophie Wilmès vermeldt: "toen de regering-Michel aantrad in 2014, bedroeg ons nominaal tekort 3,1% van het BBP. Vandaag wordt geschat dat het op 1,2% ligt in 2017. Het is dus duidelijk dat we in slechts drie jaar dit tekort met bijna twee derde zullen hebben verminderd. Omdat dit een raming is, moet dit uiteraard aan het eind van het jaar worden bevestigd.”
Tegelijkertijd is de minister van Begroting van mening dat deze nieuwe prognoses de argumenten van België versterken ten opzichte van de Europese Commissie. "Europa heeft altijd gekozen voor een uiterst ‘voorzichtige’ benadering bij hun begrotingsberekeningen die - en de feiten laten dat ook zien - de neiging hebben om stelselmatig ons tekort te overschatten. Uiteindelijk zien we dat onze resultaten beter zijn, dan verwacht door de Europese Commissie. We hebben de Commissie al een reeks argumenten toegezonden, na hun brief waarin een mogelijke afwijking van het begrotingspad werd aangegeven. Deze nieuwe prognoses versterken onze positie en we zullen ze overmaken aan Europa."
Sophie Wilmès wijst er ook op dat de huidige cijfers stimulerend werken voor de verdere afname van de schuld, van 106,8% van het BBP in 2014 tot 102,2% in 2018.
"De sanering van de overheidsfinanciën is constant, reëel maar ook bedachtzaam omdat de federale regering niet van plan is om het economisch herstel af te breken”, legt Sophie Wilmès uit. "Naast grote dossiers zoals de tax shift of hervorming van de vennootschapsbelasting, heeft de regering een reeks maatregelen genomen die het mogelijk hebben gemaakt om de kosten van de vergrijzing te beperken, de economische groei te consolideren en bovenal jobs te creëren. Ter herinnering: tussen eind 2014 en de zomer van 2017 werden 147.600 netto jobs gecreëerd; een cijfer dat samen hangt met een daling van het werkloosheidspercentage tot 7,4% in 2017 tegenover 8,6% in 2014."