Europese Commissie bevestigt de verbeterde tekorten en aanhoudende groei
De federale minister van Begroting, Sophie Wilmès, heeft akte genomen van de macro-economische prognoses voor de lente van 2018 voor België, die donderdag door de Europese Commissie zijn verstrekt.
De Europese Commissie bevestigt de verbetering van onze tekorten. Volgens de Europese Commissie zou het nominale tekort in 2017 -1% van het BBP bedragen, zoals aangekondigd door de federale regering. Het structurele tekort van zijn kant wordt door Europa geschat op -1,3%, terwijl de meest recente cijfers waarover de regering beschikt, het structurele tekort op -0,86% plaatsen. Sophie Wilmès is niet verrast door het verschil tussen de Belgische cijfers en de gegevens die door de Europese autoriteiten zijn gepubliceerd. Het is algemeen geweten dat de aanpak van de Europese Commissie verschilt van die van de lidstaten; ook met betrekking tot de omzetting van het nominaal naar structureel tekort, met name bij de berekening van de output gap.
"In het verleden hebben we geconstateerd dat de Belgische cijfers systematisch dichter bij de realiteit aanleunen dan die van de Europese Commissie", legt de minister uit. "Bewijs hiervoor werd geleverd voor het jaar 2017: Exact een jaar geleden, in de maand mei, verwachtte de Europese Commissie nog een tekort van -1,9% van het BBP. Uiteindelijk bevinden we ons ruim onder de -1%. Hoe dan ook, ik onthoud vooral dat de Europese Commissie een onmiskenbaar feit bevestigt: de begrotingssanering is concreet en meetbaar in België."
Vervolgens verwelkomt de minister van Begroting de duidelijke neerwaartse trend van de overheidsschuld :
"Totdat deze regering aantrad, nam de Belgische schuld toe als percentage van het BBP. Vandaag bevinden we ons in een andere dynamiek. We staan zelfs dicht bij de symbolische grens van 100% in 2019; wetende dat onze schuld zich sinds 2010 nooit meer onder deze grens bevond. Uiteraard, is het werk nog verre van gedaan in het licht van het begrotingskader opgelegd door de Europese verdragen."
Tot slot, De Belgische groei wordt geschat op +1,8% in 2018, vergeleken met +1,7% in 2017. Gezien deze cijfers merkt de minister van Begroting een bevestiging op van de consolidatie van deze groei:
"Het is een teken van een goed presterende economie. Onze groei komt dicht in de buurt van de groei van de eurozone; een groei die gemiddeld gezien, en waaraan ik u graag herinner, ‘opgesmukt’ is door de inhaaleffecten van de lidstaten die het meest hebben geleden onder de crisis - en velen hebben hun BBP-niveau van vóór de crisis nog niet hersteld - en door de convergentie-effecten van landen die recent lid worden. Een veel relevantere indicator, is het herstel en de verbetering van het niveau van het reële BBP in vergelijking met 2008. En hier - het volstaat om het laatste jaarverslag van de NBB erop na te lezen - zien we dat België één van de landen is die het meest succesvol is op dit gebied."