De financieringsbehoefte van België op 2,7% van het BPP in 2015
Op basis van de laatste informatie betreffende de primaire uitgaven, de sociale zekerheid en de fiscale ontvangsten voor 2015, heeft de FOD Begroting en Beheerscontrole , bij het begin van 2016, de budgettaire cijfers voor het jaar 2015 bijgewerkt. Ter herinnering, de laatste raming werd gemaakt in november 2015, in het kader van de uitwerking van de begroting 2016.
De Ministers van Begroting, Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken wijzen op het feit dat het hier momenteel gaat om een raming. Op 30 september 2016 zullen de definitieve gedetailleerde jaarrekeningen voor het jaar 2015 worden gepubliceerd door het INR
Volgens deze raming raamt de FOD Begroting en Beheerscontrole de financieringsbehoefte voor het geheel van de Belgische openbare sector op -2,7 % zou bedragen van het BBP in 2015. (tov -2,6 % geraamd in de Algemene Toelichting van de begroting 2016).
Wat betreft Entiteit I (Federale Overheid en Sociale Zekerheid), is er een financieringssaldo van -2,3 % van het BBP. Entiteit II (Gemeenschappen, Gewesten en lokale overheden) hebben een financieringssaldo van – 0,5 % van het BBP in 2015.
Ter vergelijking met 2014 is er dus een duidelijke verbetering van het financieringsbeshoefte van België omdat dit gaat van -3,1 % naar – 2,7 % van het BBP.
We zien ook een duidelijke verbetering wat betreft de raming van de Belgische schuld. De schuld zou in 2015 de 105,9 % van het BBP niet meer overschrijden tegenover de 107,2 % zoals verwacht in de initiële begroting 2016. Dit komt onder andere door de terugbetaling van een bedrag van 3 miljard euro van KBC aan Vlaanderen.
De Minister van Begroting, Sophie WILMES, verklaart dat : “ Deze cijfers bewijzen dat :
1. deze begroting ruim binnen het kader blijft ter vergelijking met de raming opgenomen in de begroting 2016.
2. België op de goede weg is wat betreft de vermindering van het begrotingstekort en zijn schuldniveau.”
De Minister van Financiën, Johan VAN OVERTVELDT : “De huidige cijfers van 2015 tonen een eerste stap in de goede richting. Mede als gevolg van de asielcrisis, de terreurdreiging en de vele hervormingen die we doorvoeren, is constante opvolging nog meer dan vroeger nodig.
We wachten nu het oordeel van toezichtshouders en Europa af. Om in 2018 het evenwicht te bereiken zal de regering permanent budgettair waakzaam moeten blijven en tijdig de nodige bijkomende inspanningen doorvoeren.”
De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie DE BLOCK, legt uit dat het budget sociale zekerheid 2015 in de goede richting gaat: “Volgens de schattingen zouden we kunnen eindigen op een bonus 166 miljoen wat 100 miljoen meer is dan de schatting in juli. De redenen voor die stijging zijn een herziening bij de pensioenen en de vaststelling dat er meer bijdragen aan de sociale zekerheid zijn gestort dan voorzien was.”