Akkoord over het Stabiliteitsprogramma 2018-2021
De federale minister van Begroting, Sophie Wilmès, is verheugd over het akkoord dat deze vrijdag is bereikt tussen de federale overheid en de gefedereerde entiteiten – het Brussels, Waals en Vlaams gewest, alsook de Franse en Duitstalige gemeenschappen - met betrekking tot het Stabiliteitsprogramma 2018-2021.
« Dit is een eerste en een positieve nieuws: de federale overheid en de gefedereerde entiteiten hebben een akkoord bereikt over een gemeenschappelijk begrotingstraject om aan Europa te presenteren. Dit is een grote overwinning voor het coöperatief federalisme. Dit is het bewijs dat het Belgische model, met de nodige werklust en bereidheid, heel goed kan functioneren. »
De tekst zal op 30 april aan de Europese Commissie worden bezorgd, vergezeld van het Nationale hervormingsprogramma dat woensdag al door het Overlegcomité werd goedgekeurd.
Via dit Stabiliteitsprogramma 2018-2021 toont België haar wil om het structurele begrotingsevenwicht in 2020 voor alle verschillende overheidsniveaus te bereiken. Deze beslissing is gebaseerd op het advies van de Hoge Raad van Financiën (HRF) van 31 maart 2018, waarbij ook rekening is gehouden met de resultaten van 2017, gepubliceerd door het INR op 20 april 2018.
Voor Sophie Wilmès sluit het stabiliteitsprogramma goed aan op de begrotingsfilosofie van de federale regering, die we doorheen dit stabiliteitsprogramma terugvinden:
« "in plaats van een ondoordachte versoberingspolitiek heeft de federale regering altijd de voorkeur gegeven aan een beredeneerde en redelijke sanering; die het economisch herstel ondersteunt in plaats van het te vertragen. Terwijl we blijven werken richting een begroting in evenwicht, gaan alle economische indicatoren er elk jaar op vooruit. Deze methode werpt zijn vruchten af.»
De federale minister van Begroting bevestigt ook de wil van de federale regering om de dialoog met de Europese autoriteiten over de flexibiliteitsclausules in verband met het Stabiliteits- en groeipact voort te zetten:
« we hebben in België strategische investeringen nodig, want het is ook op deze manier dat we onze overheidsfinanciën op lange termijn veilig kunnen stellen. De context is bijzonder gunstig voor een ambitieuzer beleid op dit gebied. We hebben het begrepen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Commissie onze partner kan zijn bij het vinden van oplossingen. »